Európski vedci vyzývajú: menej mäsa, viac inovácií

Európska rada pre vedecké poradenstvo akadémií (EASAC), ktorej členom je aj Slovenská akadémia vied, predstavila novú správu o alternatívach k mäsu. Dokument zdôrazňuje, že Európska únia musí konať rýchlo, ak chce zabezpečiť potravinovú bezpečnosť, splniť klimatické a biodiverzitné ciele a zároveň podporiť inovácie.

Správa analyzuje rýchlo rastúci sektor alternatívnych zdrojov bielkovín – od rastlinných a hmyzích proteínov cez mikrobiálnu fermentáciu až po „kultivované mäso“. Vedci upozorňujú, že politické opatrenia zaostávajú za vedeckým a technologickým pokrokom.

„Budúce generácie v Európe pravdepodobne vyrastú s menším množstvom mäsa na tanieri – a to môže byť nielen nevyhnutné, ale aj prospešné,“ uviedol profesor Bert Rima, predseda pracovnej skupiny, ktorá správu pripravila.

EASAC vyzýva tvorcov politík na šesť kľúčových krokov:

  • zaviesť jasné štandardy označovania,
  • vytvoriť regulačný rámec pre nové proteínové produkty,
  • posilniť environmentálne kritériá,
  • zvyšovať povedomie spotrebiteľov a bojovať proti dezinformáciám,
  • podporiť výskum, vývoj a inovácie,
  • a zohľadniť etické a spoločenské otázky.

Správa prináša vedecky podložené odporúčania pre vyváženie klimatických záväzkov, verejného zdravia a odolnosti potravinových systémov.

📄 Celú správu nájdete tu: EASAC – Meat Alternatives Report

Staršie správy EASAC nájdete tu: https://easac.eu/publications

EASAC združuje národné akadémie vied členských štátov EÚ, Nórska, Švajčiarska a Spojeného kráľovstva, aby spolupracovali pri poskytovaní poradenstva európskym politikom. Cez EASAC akadémie spoločne ponúkajú nezávislé, odborné a na dôkazoch založené odporúčania o vedeckých aspektoch európskych politík pre tých, ktorí tvoria alebo ovplyvňujú politiku v rámci európskych inštitúcií.